Vi må tage magten tilbage!

Så fyndigt indledte Liselotte Højgaard sit indlæg til temaet på LVS' årsmøde: Skal lægen tilbage i førersædet? Og svaret var altså et klart ja! Liselotte Højgaard, der er professor og klinikchef på Rigshospitalet, er blevet kendt som en stærk kritiker af den nuværende organisering af det danske sundhedsvæsen og manglen på lægefaglighed i topledelsen, og hun udgav sidste år debatbogen: Hvordan får vi verdens bedste sundhedsvæsen?

Liselotte Højgaard på LVS årsmøde 2019

Professor, klinikchef, dr. med. Liselotte Højgaard

Liselotte Højgaard giver den manglende lægefaglighed på ledelsesgangene skylden for en væsentlig del af problemerne i det danske sundhedsvæsen med manglende inddragelse af patienter og pårørende og et uhensigtsmæssigt bureaukrati. Hun henviser til, at den lægefaglige del af topledelsen i det danske sundhedsvæsen er beskeden sammenlignet med de fleste andre lande, som vi plejer at sammenligne os med.

Liselotte Højgaard henviser bl.a. til Holland, der har nogle af Europas bedste hospitaler, og de er ledet af højt kvalificerede læger. De tiltrækker de bedste medarbejdere, og de har de bedste behandlingsresultater. Hun henviser også til andre brancher: forsvarschefen er officer, højesteretspræsidenten er dommer, rektorerne er topforskere, biskopperne er præster, nationalbankdirektøren er økonom og chefredaktørerne er journalister. De har forstand på det, de beskæftiger sig med, og de har respekt blandt medarbejderne.

Se hele Liselotte Højgaards præsentation her: