Nyhed

Scenariet om læger som ledere er fyldt med paradokser

Syv ud af ti danske læger kunne godt overveje at gå ind i en lederstilling viser en undersøgelse, som LVS har lavet sammen med den ansete britiske professor Amanda H Goodall, Cass Business School, London. Men det kniber ofte med ansøgere, når der opslås stillinger som ledende overlæger på danske hospitaler. Undersøgelsen viser også, at det er en stærkt motiverende faktor for lægerne, hvis de bliver ledet af en højt kvalificeret kliniker. Imens griber "djøfficeringen" om sig i det danske sundhedsvæsen.

Amanda Cass Business School

Amanda H Goodall, professor i ledelse, Cass Business School, London

Undersøgelsen af danske lægers holdning til ledelse blev præsenteret på LVS' årsmøde  og 100 års jubilæum på Nationalmuseet den 25. januar 2019. Overskriften for årsmødet var: Skal lægerne tilbage i førersædet? Og svaret fra undersøgelsen og fra en række indlæg var entydigt: ja, meget gerne, og gerne i morgen, hvis det kunne arrangeres, fordi det næsten på alle parametre ville være en fordel. Men derefter rullede paradokserne ind.

I spørgeskemaundersøgelsen havde LVS spurgt sine ca. 21.000 lægelige medlemmer om ledelsesaspirationer og arbejdsglæde. Der kom svar tilbage fra næsten 4500 læger, og det er imponerende højt, konstaterede Amanda Goodall, da hun præsenterede resultaterne for årsmødet. Og andelen af læger med lederaspirationer, der angiveligt kun gælder der, hvor det er muligt, altså ikke almen praksis, er tårnhøjt i forhold til andre lande. I en tilsvarende undersøgelse, som Amanda har lavet i Australien, er tallet 47 procent, i Danmark altså 70 procent. Der er basis for at dykke dybere i årsagerne. Se Amada Goodall' præsentationer her på siden.   

Til gengæld ligger tilbagemeldingen om betydningen af at have en højt kvalificeret kliniker som chef helt på linje med det, som man ser i andre lande. Både arbejdstilfredshed og patientbehandling ligger højere på hospitaler, der bliver ledet af dygtige læger, og det var også temaet for en række af de andre indlæg på årsmødet. En analyse af skismaet mellem djøf ledelse og lægelig ledelse blev leveret på video af ledelsesrådgiveren Christian Ørsted, forfatter til "Livsfarlig Ledelse". Han blev spurgt, hvad lægerne skal gøre, hvis de vil spille en større rolle i ledelse i fremtiden:       

Hvis du afspiller videoen, accepterer du, at vores eksterne video-streamingtjeneste (YouTube) sætter cookies.