Nyhed

Pludselig blev sundhedssektorens krise et varmt emne i valgkampen

Kirurgernes opråb i begyndelsen af ugen gjorde omsider sundhedssektoren til et stort emne i valgkampen – og sendte en lang række kirurger ind på den journalistiske operationsstue.

Det gjaldt ikke mindst formanden for Kirurgisk Forum, Jens Hillingsø, som også er medlem af bestyrelsen i LVS, og Helga Angela Gulisano, formand for Dansk Neurokirurgisk Selskab, men også kirurgiske repræsentanter landet over har været i ilden. Bliv opdateret på de større indslag her:

hillingsø2

Opråbet fra Kirurgisk Forum har fået en stor plads i valgkampen.

Kirurgisk Forum 17. oktober
»Manglen på personale er kritisk«

Kirurgernes bekymringsskrivelse opregner konsekvenserne af den alvorlige mangel på især anæstesi- og operationssygeplejersker, men også sygeplejersker på stuerne. Skrivelsen gik afsted til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og Folketingets sundhedsudvalg. Ministeren bliver ikke betjent af ministeriet under en valgkamp, men han skaffede selv skrivelsen. Læs den her:

--------------------

Politiken 18. oktober
41 minutter på et Teamsmøde med landets kirurger chokerede Politikens sundhedsredaktør: Jeg tænkte, at alle skal høre det her. Det er for sindssygt.

Sundhedsredaktør Lars Igum Rasmussen giver et udførligt referat af et møde i Kirurgisk Forum. Læs med her (betalingsvæg).

--------------------

Politiken 19. oktober
»Vi ender som i 90’erne«: V og S nægter at følge kirurgers forslag efter desperat opråb

Hverken S eller V vil suspendere eller differentiere behandlingsgarantien. Jens Hillingsø replicerer, at så fortsætter den daglige ulighed i patientbehandlingen og den dårlige afstemning af forventninger mellem patient og behandler.  Læs artiklen her (betalingsvæg).

--------------------

TV2 News & Co 19. oktober
Valgprogram

Jens Hillingsø er i studiet og kalder de patientgarantier, som politikerne udsteder, for dækningsløse checks. Han opfordrer til at finde løsninger på tværs, for de offentlige hospitaler kan ikke konkurrere med de private når det gælder løn, personalegoder og lutter dagvagter. Han er i selskab med Lotte Rod (Rad), podcastvært Poul Madsen og bioetiker Mickey Gjerris, KU. Se programmet her (betalingsvæg) – spol hen til 1.08.

--------------------

Politiken 19. oktober
Cheflæge har bud på løsningen, der skal få ventelisterne til at forsvinde

Jens Hillingsø kommer med otte bud, hvor overskrifterne kan ses her:

  • Beløn personale, der se patienter i dagligdagen
  • Bedre normering
  • Tænk løn på tværs
  • Let arbejdsbyrden for sygeplejersker
  • Ændre incitamenter for læger væk  fra hospitaler
  • Differentieret behandlingsgaranti
  • Mindre dokumentation - mere omsorg
  • Investér i fremtiden

Se buddene uddybet her (betalingsvæg)

--------------------

DR Deadline 19. oktober
Sygehuse i frit fald

Jens Hillingsø er i studiet hos Jacob Rosenkrands og forklarer, at kirurgerne ikke kan leve op til den kontrakt, som politikerne har sat op over for patienterne. Det rammer primært patienter med kroniske lidelser og ledesagesygdomme, men også arbejdsmiljøet. Især er det hårdt for mange sygeplejersker, som er blevet fornedret af manglende anerkendelse under covid-19 og af et strejkeindgreb, der kom så sent, at sygeplejerskerne fik tømt deres strejkekasse, siger Hillingsø. Se udsendelsen her.

--------------------

P1 Debat 20. oktober
Førstehjælp til sundhedsvæsenet?

Helga Angelo Gulisano, formand for Dansk Neurokirurgisk Selskab, er i selskab med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og folketingskandidat og læge, Monika Rubin (M), og pointerer, at behandlingsgarantien i praksis sat ud af spil, og at de offentlige sygehuse straffes, når patienter sendes ud i det private. Hør udsendelsen her.

--------------------

Zetland 20. oktober
Cheflæge vil skære i den garanti, som patienterne fik for 20 år siden. Kan det stoppe blødningen i sundhedvæsenet?

Zetland går ‘stuegang’ hos Jens Hillingsø. Podcast – hør den her.

--------------------

DR Sundhedens Time 21. oktober
Kirurger til politikere: Vi svigter de svageste

DRs nye sundhedspolitiske podcast har i denne uge sygeplejerskemangel og stigende ventetid på programmet, og i diskussion med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og sundhedsordfører Martin Geertsen (V) fremhæver Jens Hillingsø, at kirurgerne ikke kan levere behandling på de vilkår, som patienterne forventer. Situationen resulterer også i udbrændthed og en frustration over at være utilstrækkelig. Hør podcasten her