Nyhed

LVS i medierne: Nej til Søren og Mette-lov

POLITIKEN: Udkastet til ny epidemilov bærer i alt for høj grad præg af at være skabt under coronapandemien, mener formanden for LVS, overlæge Susanne Axelsen. Til Politiken siger hun:

»Den her lov skal ikke være en ’Søren og Mette’-lov (Brostrøm og Frederiksen, red.), men en epidemilov, som er så visionær, at den formår at rumme det, vi ikke kender endnu. Det nuværende lovforslag bærer for meget præg af coronakrisen. For eksempel mener vi ikke, det skal være sundhedsministeren, som skal definere, hvad en samfundskritisk sygdom er. Det, mener vi, bør være en sundhedsfaglig beslutning.«

Susanne Axelsen udtrykker i artiklen en frygt for, at fremtidige regeringer ophøjer en alment farlig sygdom til ’samfundskritisk’, så tvangsindgreb bliver lovlige. Definitionen samfundskritisk bør sættes af fagfolk, ikke en sundhedsminister, og LVS-formanden ønsker, at epidemiloven revideres, når coronapandemien er stilnet af.

I artiklen optræder også Kristian Lauta, prodekan på Københavns Universitet og formand for Copenhagen Center for Disaster Research, professor Helle Bødker Madsen, Aarhus Universitet, formand Knud Kristensen, SIND, og sundhedsordførerne Per Larsen (kons), Lars Boje Mathiesen (NB), Liselott Blixt (DF) og Stinus Lindgren (radikale).

Politiken: Eksperter: Ny epidemilov er styret af krisetænkning (bag betalingsvæg)