Nyhed

LVS i medierne: Du er godt hjulpet som 50-årig hvid mand med cancer, diabetes eller hjertekarsygdom

ALTINGET: Kommercielle interesser styrer store dele af sundhedsforskningen, og det skader både sundhedsvæsenet og patienterne. De fastlåste strukturer skal nedbrydes, skriver professor Anders Perner, næstformand i LVS, i en ny debatserie om sundhedsforskningens blinde pletter.

Anders Perner pointerer, at sundhedsvæsenet ikke har en struktur til at teste værdien blandt de patienter, som industrien vælger fra.

»Sat på spidsen så forbedrer den nuværende model behandlingen af en 50-årig hvid mand med cancer, diabetes eller hjertekarsygdom. Behandlingen forbedres ved hjælp af nye lægemidler rettet direkte mod grundsygdommen, så hvis han får lungebetændelse eller skal bedøves, så forbedrer den nuværende model ikke disse behandlinger,« skriver han og fortsætter:

»Generelt forbedres behandlingen ikke for de meget gamle, de meget syge, de multisyge, de gravide og børnene, ligesom at ældre lægemidler og det, som alle får, det vil sige smertestillende, antibiotika, væske, ilt, ernæring, bedøvelse, kirurgi, træning, samtaleterapi og alt det, som sygeplejersker, fysioterapeuter og jordemødre gør, heller ikke forbedres.«

Han understreger, at det meste af det, vi gør i sundhedsvæsnet, ikke understøttes af god forskning, hvilket helt sikkert bidrager til spild af væsnets og patienternes tid og penge og desværre også til patientskade.

ALTINGET: Professor: Sundhedsforskningens låste struktur fastholder ulighed og skader patienterne