Nyhed

LVS i medierne: Deling af data i EU risikerer at mindske patienternes tillid

ARBEJDEREN: Magasinet Arbejderen beretter om EUs bestræbelser på at oprette et indre marked for data og udveksle oplysninger om borgernes sundhed på tværs af landegrænser. Målet er blandt andet at styrke den EU-baserede medicinalindustris konkurrenceevne. Professor Anders Perner, overlæge på Rigshospitalet og næstformand i Lægevidenskabelige Selskaber, advarer ifølge magasinet om at dele sundhedsdata på tværs af EU-landene.

»Hvis patienternes data bliver delt til kommercielle projekter, risikerer vi at miste patienternes tillid,« siger professor Anders Perner, næstformand i Lægevidenskabelige Selskaber, LVS. – Foto: Kåre Viemose

»Patienterne vil gerne dele deres data. Men det er vigtigt for dem, at deres data bliver beskyttet og kun bliver brugt til ædle motiver som at forske i bedre behandling og folkesundheden. Desto mere kommercielt et projekt er, desto mindre er patienterne interesserede i at dele deres data,« siger han til Arbejderen.

Anders Perner advarer i artiklen, at det også kan ramme offentlig, ikke-kommerciel grundforskning, hvis patienternes data bliver brugt med profit for øje.

»Offentlig forskning er dybt afhængig af, at patienterne frivilligt deler deres data. Hvis patienternes data bliver delt til kommercielle projekter, risikerer vi at miste patienternes tillid. Hvis patienterne føler, at deres data bliver en vare, der bliver brugt til at udvikle produkter, medicinalfirmaer kan tjene penge på, risikerer vi, at de trækker sig og ikke ønsker at dele deres data – heller ikke med al den gode forskning, der foregår i dag for at sikre patienterne bedre behandling.«

Arbejderen: Danskernes sundhedsdata skal deles med hele EU – og med medicinalindustrien