Nyhed

Formanden runder et skarpt hjørne og det sker i fuldt trav

60 ÅR. Morgenduelige midtjyder kan jævnligt observere et lyn i løbetøj på vej fra Skødstrup til Skejby. Sådan 16 kilometer er peanuts for Susanne Axelsen, formand for LVS, og samme tempo sætter hun i det fagpolitiske arbejde. 14. oktober runder hun endda 60 år.

Susanne Axelsen, formand for Lægevidenskabelige Selskaber, fylder 60 år. – Foto: Kåre Viemose

Susanne Axelsen trådte for alvor ind på den sundhedspolitiske scene, da hun i 2020 gik fra næstformand til formand for Lægevidenskabelige Selskaber, LVS. Med afsæt i 125 medlemsorganisationer og deres 25.000 medlemmer markerer hun utrætteligt, at hvis danske patienter skal opleve kvalitet i behandlingen, så hænger det nøje sammen med lægers mulighed for at bedrive forskning og lægegerning i optimale rammer, ligesom det er afgørende med specialiseret uddannelse på højeste niveau.

Hun har sat det lange ben foran i udviklingen af LVS til en moderne interesseorganisation, som søger samarbejde og indflydelse på sundhedssektorens udvikling, og som derfor er engageret i utallige udvalg og nævn og udviklingsprojekter.

Susanne Axelsens resultatorienterede tankegang afspejler sig også i hendes lederskab af organisationen Vælg Klogt, som er en dansk udgave af et internationalt fænomen, Choosing Wisely, og drives af LVS i samarbejde med Danske Patienter. Vælg Klogt identificerer overflødige eller ligefrem skadelige undersøgelser og behandlinger i sundhedsvæsenet og udpeger om kort tid endnu seks områder, hvor patienter kan spare tid og bekymringer eller undgå eventuelle skade, og hvor sundhedsvæsenet kan spare udgifter.

Blandt de første anbefalinger fra Vælg Klogt er, at man bør undgå undgå at udføre MR-scanninger eller røntgenundersøgelser af patienter med nyopståede lænderygsmerter, når der ikke er mistanke om en alvorlig lidelse. Det har nemlig vist sig, at disse undersøgelser ikke har nogen betydning for patientens mulighed for at få det bedre, og man kan på den måde spare udgifterne til undersøgelser og patienten slipper for en tur på sygehuset.

Fagpolitik er ikke nyt for Susanne Axelsen, som er specialist i behandling af lidelser i kvinders urinveje, og overlæge på Afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler, Aarhus Universitetshospital. Hun var formand for Kontinensforeningen 2012-2021 og Dansk Urogynækologisk Selskab fra 2008 til 2012.

Susanne Axelsen er opvokset i Hammel ved Århus. Hun er uddannet læge fra Aarhus Universitet i 1989 og blev speciallæge i gynækologi og obstetrik i 2000. I 2007 tog hun en Ph.d. og har bidraget til lærebøger. 

Hun er gift med Jens-Jørgen Maigaard, som driver egen virksomhed, og parret har tre voksne børn, to børnebørn og to mere på vej. Susanne Axelsens dedikation til løb førte hende for nylig sikkert gennem Aarhus City Halvmarathon trods et genstridigt knæ, og hun finder også tid til udendørstræning sammen med andre i sit lokalområde. 

Susanne Axelsen har som modvægt til sit kliniske arbejdsliv maleriet som hobby og kunst som sin store interesse, da den byder på muligheden for at se verden fra andre perspektiver end ens eget. Hun har i Dagens Medicin beskrevet sin egen stil som naivisme. Motiverne findes i det naturskønne område, som hun og ægtemanden bor i, med udsigt over Aarhus Bugt. Fritiden bruges ofte på udstillinger af malerkunst og på samtidsteater. Fokusset på det visuelle går igen i hendes litterære interesser, hvor det er forfattere, der kan fortælle den gode historie og fremmane billeder, der fanger hendes interesse.