Nyhed

Børge Nordestgaard fik Marie og August Krogh Prisen 2020

Danmarks førende forsker i hjerte-kar-sygdomme, Børge Grønne Nordestgaard, fik på LVS' årsmøde 24. januar årets Marie og August Krogh Prisen 2020 på 1,5 mio. kroner. Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden efter indstilling fra LVS' bestyrelse, og den anses derfor for at være en af landets absolut fornemste forskerpriser. Børge Nordestgaard er professor og overlæge på Klinisk Biologisk Afdeling, Herlev-Gentofte Hospital og professor i genetisk epidemiologi, Københavns Universitet.

Marie og August Krogh prisen 2020

Henrik Ullum, formand LVS, prismodtageren Børge Nordestgaard og Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, Novo Nordisk Fonden

Børge Nordestgaard, 62, har i hele sin forskerkarriere interesseret sig for en af vores helt store dræbere, hjertekarsygdommene og den kolesterol og fedt i blodet, som ligger bag. Det har ført til 695 originale videnskabelige artikler og 108 oversigtsartikler i verdens førende medicinske tidsskrifter, og Børge Nordestgaard er derved en af vores absolut mest citerede forskere internationalt. Han nævnes som en af de 300 mest indflydelsesrige forskere i verden.

Han har senest stået i spidsen for en forskergruppe, der dokumenterede, at såkaldt restpartikel-kolesterol, også kendt som det grusomme kolesterol, findes i lige så stor mængde hos voksne danskere som det lede kolesterol, LDL, der hidtil er blevet anset for at være den værste dræber. Kuren imod det er at føre en livsstil, så man ikke bliver alt for tyk.

Til gengæld er Nordestgaard kaffedrikkernes og de buttedes ven. Han har påvist, at de moderat overvægtige lever længere end resten af befolkningen, så det kan siges at være sundt at være såkaldt erotisk buttet. Kaffedrikning er også blevet frikendt for mistanke om skadevirkninger, til gengæld har det heller ikke gavnlige virkninger såsom at sænke kolesterolet.

Det er alt sammen resultater af forskning i data fra Herlev/Østerbroundersøgelsen, som Børge Nordestgaard leder. Det er en af vores største befolkningsundersøgelser med 140.000 deltagere fra hovedstadsområdet, der har fået foretaget en helbredsundersøgelse. Nordestgaard sidder desuden også i styregruppen for Østerbroundersøgelsen.   

Professor Børge Grønne Nordestgaard er kandidat fra Københavns Universitet 1985. Han fik sin dr.med.-titel ved Københavns Universitet i 1990 og specialistanerkendelse i klinisk biokemi i 1996. I 1988-97 var Nordestgaard bestyrelsesmedlem og i 1993-1997 formand for det skandinaviske selskab for ateroskleroseforskning. Derudover var han bestyrelsesmedlem af Det Europæiske Ateroskleroseselskab i 1998-01 og 2013-17, og i 1999-02 var han bestyrelsesmedlem af Det Europæiske Kardiologi Selskab.

Han har organiseret eller samordnet otte skandinaviske og syv europæiske konferencer, hovedsageligt inden for aterosklerose og hjertekarsygdomme. Han er i øjeblikket redaktionsmedlem ved tidsskrifterne Clinical Chemistry og Journal of Internal Medicine, og har tidligere været rådsmedlem i Forsknings- og Innovationsstyrelsen, Sundhed og Sygdom fra 2011 til 2016.