Nyhed

Alletiders mulighed for at vise sin forskning frem

11. april er der frist for at melde original dansk sundhedsforskning til den nye pris ‘Danmarks bedste kliniske forsøg og afprøvninger’ – og kom bare frem i lyset, lyder opfordringen fra klinisk professor Christian B. Laursen til alle sine kolleger i sundhedssektoren. Han sidder i dommerpanelet og vil gerne gøre forskning mere synlig og mindre elitær.

Christian B. Laursen

Som dommer vægter klinisk professor Christian B. Laursen allermest, at forskningen tager udgangspunkt i den kliniske hverdag og kommer til at påvirke det danske sundhedsvæsen. – Foto: Kåre Viemose

»Forskere sidder tit lidt i hjørnet, og mange af deres resultater hører vi som almindelige danskere ikke om. Det bliver holdt i en lille inderkreds af folk som læser tidsskrifter. Med denne pris er der alletiders mulighed for at vise sin forskning frem for mange flere,« siger Christian B. Laursen, som er ledende overlæge på OUH og medlem af bestyrelsen i Lægevidenskabelige Selskaber, LVS.

Prisen uddeles 30. maj, og der har været en klar udvikling i kandidatfeltet siden prisen blev uddelt første gang.

»Feltet var sidste år stærkere end året før, så prisen har momentum. I de kategorier, som jeg er med til at bedømme, var der nogle virkelig flotte projekter,« siger Christian B. Laursen.

For ham er det ikke vigtigt, om et projekt bliver nummer et, to eller tre i konkurrencen. Vigtigere er det, at forskningen får stor indflydelse på den fremtidige indsats i sundhedssektoren.

Vi skal blive bedre, for hvad hjælper det at vinde Superligaen, hvis man ikke kvalificerer sig til Champions League?
Christian B. Laursen

»Som dommer lægger jeg vægt på to ting. Allerførst skal selve det forskningsmæssige håndværk – metoden, ikke ideen – være i orden. Dernæst og vigtigst ser jeg på, om forskningen tager udgangspunkt i den kliniske hverdag og kommer til at påvirke det danske sundhedsvæsen. Det må meget gerne være en original idé, et godt forskningsspørgsmål, men hvis man har testet noget meget almindeligt og resultatet har stor impact, så kan det være lige så godt som noget helt revolutionært,« siger Christian B. Laursen, der også har et svagt punkt for ildsjæle, som er kommet langt for beskedne budgetter.

Mørke skyer over horisonten

Han advarer om, at den kliniske forskning går trange tider i møde.

»På nøgleparametre er der mørke skyer i horisonten. Vi har tidligere haft et tårnhøjt niveau, men når det gælder forskningsimpact, så ligger Danmark ikke så højt som tidligere. Vi bliver simpelthen nødt til at sikre fødekæderne og forskningsstrukturerne for at nå tidligere tiders niveau. Vi burde have nogle åbenlyse styrker i det homogene Danmark og vores berømmede databaser, det er underligt, at vi ikke på samme måde kan formå at udnytte samme tilgang til for eksempel at sikre platforme, hvor vores kliniske data nemt og prospektivt kan bruges i kliniske multicenterstudier. Og vi skal blive bedre, for hvad hjælper det at vinde Superligaen, hvis man ikke kvalificerer sig til Champions League,« spørger Christian B. Laursen.

erBag ‘Danmarks bedste kliniske forsøg og afprøvning’ står Lægevidenskabelige Selskaber, LVS, Danske Patienter, Lægemiddelindustriforeningen (Lif), Lægeforeningen, Dansk Selskab for Fysioterapi, Medicoindustrien, Fagforeningen Pharmadanmark – Akademikere i Life Science, og Trial Nation. Dagens Medicin er mediepartner.

Læs mere HER om de forskellige kategorier i ‘Danmarks bedste kliniske forsøg og afprøvning’ og om nominering og tilmelding til prisoverrækkelsen.

Award show

Vinderne sidste år af Danmarks bedste kliniske forsøg og afprøvninger. – Foto: Joachim Rode