Læge, omfavn din algoritme

Søren Brunak LVS årsmøde 2020

På billedet herover docerer "Mr. Big Data", Søren Brunak, om algoritmernes forunderlige verden. Han havde et klart budskab til deltagerne om, at vi skal tage os alvorligt sammen, hvis vi vil med på den digitale revolution i stedet for at blive kørt over af den. Men han havde især et budskab til politikerne om at få regelværk og lovgivning tilpasset de nye teknologiske muligheder, så vi kan høste fordelene for patienterne. Sygehusene er ved at blive kvalt i samtykkekrav, sagde han.

Mads Vestergaard på LVS' årsmøde 2020

Men et af dagens største bifald fik Mads Vestergaard, filosof, KU, for et indlæg på baggrund af hans bog Digital Totalitarisme, hvor han trak nogle dystopiske perspektiver op for, hvor vi kan ende, hvis vi ikke sørger for, at den digitale udvikling bliver styret af de sundeste dele af vores demokratiske tradition. Her talte han især om den europæiske og måske især nordeuropæiske tradition, hvor emner som lighed og respekt for privatlivet stadig vejer tungt. Mod øst for os breder en truende autoritær tradition sig, og mod vest er evidens og sandhed blevet et omdiskuteret begreb, kritikere af techgiganterne bliver kaldt antiamerikanske. 

Den gode nyhed er, at techgiganterne selv ønsker, at "demokratiet" blander sig og politikerne sætter nogle normer og regler op for, hvor grænserne for brug af data og indgreb i privatsfæren går. En af Googles danske direktører, Thomas Bering, var med i det afsluttende panel, og han kunne fuldt ud tilslutte sig, at samfundet, EU og andre føderale myndigheder blander sig for at beskytte borgerne mod nogle af de uhensigtsmæssige ting, som er foregået. Vi har brug for regler, slog han fast.

Maghnus Heunicke ved LVS' årsmøde 2020

På årsmødet var der i øvrigt indlæg (se præsentationer) fra Magnus Heunicke, sundhedsminister, Søren Brunak, forskniingsdirektør,  Anders Perner, professor Rigshospitalet, Michel Christian Nemery, ledende overlæge Herlev/Gentofte, Christian Bang, direktør Enversion A/S, Stephen H Powis, Medical Director NHS, Jens Hillingsø, klinikchef Rigshospitalet, og Thomas Larsen, lægefaglig direktør Regionshospitalet Nordjylland og andre deltagere var Stinus Lindgren, radikal sundhedsordfører, Sisse Ostrowski, overlæge Rigshospitalet, Mikkel Flyverbom, professor CBS, Morten Freil, direktør Danske Patienter, Thomas Bering, direktør Google, Anne Marie Gerdes, formand Det Etiske Råd og Henrik Ullum, formand LVS.

Årsmødet blev på fornemste  vist modereret af  Christiane Vejlø, der er medlem af Dataetisk Råd og formand for den tidligere regerings ekspertudvalg om dataetik.