Nyhed

»Det ligner ikke det, vi læste om i lærebøgerne«

– Der er en darkhorse, når det gælder syge ældre, nemlig de atypiske symptomer. Det er en af de helt store udfordringer, for det ligner ikke det, vi læste om i lærebøgerne.

Professor i geriatri Karen Andersen-Ranberg og hendes kolleger hører jævnligt om forundring over, at ældre mennesker er blevet indlagt.

– Men det er de, fordi de rent faktisk ER syge. Ikke fordi de vrøvler, men de har atypiske symptomer.

Oplev hendes Talk (14 minutter) på LVS’ årsmøde, hvor hun beretter om muligheden for at opkvalificere den akutte kommunale funktion med en udvidet triagering, der kan understøtte den praktiserende læges diagnostik og dermed forhindre indlæggelser:

Hvis du afspiller videoen, accepterer du, at vores eksterne video-streamingtjeneste (YouTube) sætter cookies.


Karen Andersen-Ranberg pointerer, at der kan være en gevinst ved at udvide diagnostikken i den kommunale akutfunktion med scanninger, blodprøver, bedside-analyser og telemedicin.  Kort sagt uddanne personalet og sikre delegering til at undersøge de vitale parametre.

– Vi skal huske, at det er dem med de korteste sundhedsuddannelser, som passer på de mest komplekse, ældre borgere. Det er en udfordring, man ikke bare kan løse med flere ‘varme hænder’, siger hun.

LVS årsmøde handlede om at bruge ressourcerne i sundhedsvæsenet klogere under overskriften ‘#hverdagsrevolution - nu!’. Se programmet HER.

OPLEV OGSÅ

Jakob Kjellberg: »Vi drukner lige så stille i vores egen succes« (Talk: 37 minutter)
Christina Svanholm: »Jeg ville gerne tilbage til de mennesker, jeg følte, jeg kunne gøre en forskel for« (Talk: 21 minutter)
Jakob Blåbjerg Espesen: »Vi havde en tendens til at scanne alle, der kom ind« (Talk: 12 minutter)
Anders Perner: Forskningsresultater på den halve tid til den halve pris (Talk: 34 minutter)